donderdag 13 maart 2008

Internet censuur in Rusland, samenvatting

In het begin, denk ongeveer 2002, gebruikten nog maar weinig Russen het internet, en kon alles gezegd worden. Nu gebruikt meer dan 25% van de Russen het internet, waarmee het tot de massamedia gerekend wordt De FSB, Russische geheime dienst, controleert alle massamedia, dus ook het internet.

Het gerechtshof zoekt, ook al ontkennen ze het, het internet af op zoek naar zogenaamde extremisten en tegenstanders van de regering. Ze lieten dit merken als er bijvoorbeeld een verdachte verhoren. Ze vragen hem “klopt het dat *** jouw alias is op livejournal? Ken je ***, *** en ***, en wat zijn hun echte namen?”

http://www.gazeta.ru/ was lang een populaire en betrouwbare nieuwssite, maar nu het overgekocht is door een metaalmagnaat trouw aan Poetin, zal de betrouwbaarheid een stuk gedaald zijn. Andere onafhankelijke sites zijn, zodra ze groot werden, ook overgekocht door pro-Kremlin zakenmannen.

Over het algemeen zeggen burgers dat er sprake is van censuur, maar zakenmannen, professors en het Kremlin zelf zeggen dat het niet gebeurt, en Rusland vrijer is dan ooit. Alles wat hierboven dus is gezegd, wordt ontkend, gedeeltelijk ontkend of gerechtvaardigd door de regering en iedereen die op de één of andere manier met de regering verbonden is.

Geen opmerkingen: