woensdag 12 maart 2008

Opération lune



Tijdens een interview met de weduwe van Stanley Kubrick kwam een bijzonder verhaal aan het licht: Kubrick zou ooit benaderd zijn door de Amerikaanse regering om in een studio beelden te maken van de eerste mens op de maan, voor het geval er iets mis zou gaan met de echte maanlanding. De ruimtewedloop met Rusland zette Nixon onder druk. Hij wilde zeker stellen dat een Amerikaan als eerste voet op de maan zou zetten. Zien is geloven en hoe meer mensen geloofden in het Amerikaanse ruimteproject, hoe meer geld ervoor beschikbaar zou komen.
Dit bracht de makers van Dark side of the moon op een idee: in hoeverre kan je de waarheid manipuleren met beelden? Het antwoord zochten de makers in deze documentaire-intrige, een subtiele mix van feiten, fictie en hypothesen, rond een gebeurtenis die de 20ste eeuw markeerde: de landing op de maan.


bron: www.cinema.nl

Op mijn eigen blog heb ik mij al wat verdiept in de complottheorie over de maanlanding. In 2002 is er een documentaire gemaakt over de eerste maanlanding.
De documentaire is uiteraard te vinden op youtube.

Link naar documentaire:
part1, part2, part3, part4, part5, part6, part7, part8, part9

Mijn case-study wil ik richten op de organistaties/groepen mensen die beweren dat de maanlanding die toendertijd op de televisie verscheen niet echt was.

Ik heb mijn onderzoeksvraag als volgt geformuleerd:

Op wat voor een manier wordt het medium internet ingezet om complottheorieën te versterken/ beïnvloeden/creëren ?

De documentaire kan ik als startpunt gebruiken. Vervolgens ga ik op internet zoeken hoe bepaalde groeperingen het internet gebruiken om hun standpunten te verdedigen.

Geen opmerkingen: